Grind

Förskolan Grind

Välkommen till Montessoriförskolan Grind

Vi arbetar utifrån montessoripedagogik där våra pedagogiska hörnstenar är förskolans läroplan, hälsa, digitalt lärande, lek, socialt samspel och där ett hållbarhetstänk genomsyrar verksamheten. Vi använder oss av ett temainriktat arbetssätt där barn får utforska och experimentera både inne och ute. Skogar, ängar och hav finns bakom knuten och besöks ofta på våra veckovisa utflykter.

På vår förskola är verksamheten rolig, trygg och lärorik och den erbjuder ett bra samspel mellan lärande och omvårdnad. Vi jobba med små barngrupper för att skapa en stressfri miljö för både barn och pedagoger. Både barn och pedagoger ska se fram emot en dag hos oss, där kommunikation är viktigt. Dagliga dialoger och gott bemötande mellan personal, barn och föräldrar ska bidra till en bra atmosfär, som alla trivs i och som får barnen att känna sig trygga.Vår verksamhet lägger grunden för ett livslångt lärande.

Vår mat är tillagad i skolans kök och är till stor del lagad av KRAV-märkta och närproducerade livsmedel. Medvetna satsningar på skolan och förskolans mat beror på ett starkt miljöengagemang. Vi vill genom den ekologiska maten lära barnen vad hållbar utveckling är.

Förskolan ligger i bostadsområdet Grind. Vi har egen gård och nära till Norrtäljeviken, skogen och öppna fält.
Montessoriförskolan Grind startade 1986 i föräldrakooperativ form och sedan januari 2009 drivs verksamheten av Montessoriskolan i Norrtälje.

En dag på Grind

Klockan är strax före nio och barnen börjar anlända till förskolan. I hallen står Linda som välkomnar var och en. Barnen klär av sig och hänger upp sina kläder på den egna kroken.

Klockan nio börjar alla barnen i montessorirummet. Alla barn får välja vilket av förskolans alla fina montessorimaterial man vill använda. I atéljen har Maria börjat visa dagens uppgift och barnen får plocka fram förkläden och målarmaterial.

Vid fruktstunden får barnen hämta lite frukt från en välfylld frukttallrik som Tessan har förberett i köket. Barnen äter och återgår till respektive syssla.

Samlingsmusiken ljuder och det är dags att packa ihop. Vad gott det ska bli med lunch! Barnen tvättar händerna och sätter sig vid sina förutbestämda platser. Nu står maten på bordet och alla säger:

”Maten på bordet, och händerna i knät, alla sitter stilla och varsågod och ät!”

Under lunchen får barnen smaka på allt som bjuds och det är noga med att alla “ber om att få” karotter tillskickade. Sedan tackar alla för maten, dukar av sin plats och hjälps åt med karotterna. Barnen går på toaletten och tvättar händerna innan utevistelsen börjar.

Det är klart och solen skiner! Sandlådan är en favorit och snart pågår sandslottsbyggen med full fart. Trampcyklar far fram över gården och några små säljer glass i glasståndet. En ekorre hoppar ner från ett träd och barnen kastar fram några brödsmulor som den snabbt nyper och kilar iväg. Eftersom solen värmer så finns det ingen anledning att gå in utan barnen stannar ute hela eftermiddagen. Maria plockar ut kritor och papper till barnen som sätter sig och ritar på bänkarna. Två stafflier ställs upp och snart flödar kreativiteten. Tänk så inspirerande naturen kan vara!

Mellanmålet är en riktig höjdpunkt. Smoothies och smörgåsar är gott ute i naturen. De små barnen som precis vaknat från vilan tar en liten stund på sig att vakna till men sen smaskas det på smörgås minsann.

Nu kommer mamma och pappa och dagen är slut!

Tack för idag och vi ses imorgon igen!